Portal bezpiecznego e-biznesu

RODO nie daje o sobie zapomnieć. Kolejne nowelizacje przepisów!

 RODO nie daje o sobie zapomnieć. Kolejne nowelizacje przepisów!

4 maja 2019 r. wejdzie w życie nowelizacja ponad 160 ustaw. Dokładnie chodzi o tzw. nowelizację wprowadzającą ogólne rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO) do polskich przepisów.

RODO nie daje o sobie zapomnieć. Kolejne nowelizacje przepisów!

Nowe przepisy dotyczą takich ustaw jak m.in. kodeks pracy, prawo budowlane czy prawo bankowe. Słowo klucz wszystkich nowelizowanych przepisów to „upoważnienie” ponieważ dostęp do danych osobowych mogą mieć wyłącznie upoważnieni pracownicy. Tym samym już teraz warto zadbać o weryfikację dokumentacji prawnej związanej z ochroną danych osobowych w swojej firmie.

Nie ma wątpliwości, że nowe przepisy otworzą pole do ich ostrzejszej weryfikacji przez prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Oczywiście fakt, iż ochronę danych osobowych nie należy traktować z przymrużeniem oka, jest pierwsza kara nałożona na firmę za naruszenie RODO. Milion złotych za brak prawidłowego informowania przedsiębiorców o przetwarzaniu ich danych osobowych zawartych w ogólnodostępnych rejestrach był sygnałem dla wszystkich przedsiębiorców, że brak właściwej ochrony danych osobowych wiąże się dla firmy z dużymi i kosztowymi problemami.

Komentarze

‹ Poprzedni artykułWyłudzał pieniądze od użytkowników serwisów z pornografią. Spędzi 6 lat w więzieniu Następny artykuł ›Facebook pobrał od użytkowników 1,5 mln kontaktów bez zgody

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco, czuj się bezpiecznie w sieci.
Wcale nie spam. Zapisz się do Newslettera.

Legalniewsieci.pl © 2019. Realizacja: Bling SH. Kodowanie: weboski.

Legalman

Logowanie


Przypomnij hasło

Nie masz jeszcze konta?

Zachęcamy do założenia konta.
Rejestracja zajmie Ci tylko chwilę.
Zarejestruj się