Oszuści na Facebooku rozsyłają powiadomienia: „Twoje konto zostanie wyłączone”
Jest to nowy, choć stosunkowo banalny sposób wyłudzenia danych logowania do konta użytkownika. Wystarczy go „postraszyć” wyłączeniem konta, a następnie tak pokierować, by w procesie rzekomego potwierdzenia danych pozyskać jego poufne dane.

Jest
to nowy, choć stosunkowo banalny sposób wyłudzenia danych logowania do konta
użytkownika. Wystarczy go „postraszyć” wyłączeniem konta, a następnie tak
pokierować, by w procesie rzekomego potwierdzenia danych pozyskać jego poufne
dane.
Na
Facebooku pojawiają się profile, które oznaczają użytkowników i grożą im, że
ich konto zostanie wyłączone. Profile noszą nazwę „Twoje konto zostanie
wyłączone”. Użytkownik ma pomyśleć, że jest to wiadomość od administracji i
kliknąć w podany w wiadomości link.
W
praktyce często zdarza się, że użytkownik za pomocą konta facebookowego loguje
się w wielu serwisach. Wówczas po przejęciu danych do logowania przestępcy
mogliby wyrządzić sporo szkód. Równie groźne byłoby poznanie samego hasła.
Niestety, wciąż wielu internautów korzysta z jednego zabezpieczenia w wielu
serwisach, więc poznanie hasła dostępu do Facebooka pozwoliłoby zapewne uzyskać
dostęp do kolejnych kont.
Wiadomość
jest na szczęście napisana łamaną polszczyzną, co powinno zaalarmować osoby,
które ją otrzymały. Podejrzenia powinno także budzić kierowanie do zalogowania
na Facebooka na zewnętrzną witrynę. Facebook przypomina, że w razie wątpliwości
można łatwo sprawdzić, czy otrzymana wiadomość pochodzi bezpośrednio z serwisu.
Każda
osoba korzystająca z Facebooka ma do dyspozycji szereg narzędzi pomagających
zabezpieczyć konto i chronić się przed oszustwami. Aby upewnić się, że konto
jest bezpiecznie, należy po zalogowaniu kliknąć na zakładkę „Bezpieczeństwo i
logowanie” w „Ustawieniach”, które są dostępne w rozwijanym menu obok znaku
zapytania w prawej-górnej części strony głównej. Znajduje się tam szereg
prostych funkcji, które mogą znacznie podnieść poziom zabezpieczeń konta,
takich jak powiadomienia o logowaniu, system podwójnego uwierzytelniania czy
lista zaufanych kontaktów. Możemy tam również zobaczyć listę ostatnich
wiadomości otrzymanych od Facebooka.
Komentarze obsługuje Disqus. Wczytanie spowoduje połączenie z zewnętrznym serwisem.