Oszuści na Facebooku rozsyłają powiadomienia: „Twoje konto zostanie wyłączone”

17 sierpnia, 2018 · Mirosław Dyka · 2 min czytania

Jest to nowy, choć stosunkowo banalny sposób wyłudzenia danych logowania do konta użytkownika. Wystarczy go „postraszyć” wyłączeniem konta, a następnie tak pokierować, by w procesie rzekomego potwierdzenia danych pozyskać jego poufne dane.

Zalecamy ostrożność podczas zakupów w sklepie: homeekspert.net

Jest

to nowy, choć stosunkowo banalny sposób wyłudzenia danych logowania do konta

użytkownika. Wystarczy go „postraszyć” wyłączeniem konta, a następnie tak

pokierować, by w procesie rzekomego potwierdzenia danych pozyskać jego poufne

dane.

Na

Facebooku pojawiają się profile, które oznaczają użytkowników i grożą im, że

ich konto zostanie wyłączone. Profile noszą nazwę „Twoje konto zostanie

wyłączone”. Użytkownik ma pomyśleć, że jest to wiadomość od administracji i

kliknąć w podany w wiadomości link.

W

praktyce często zdarza się, że użytkownik za pomocą konta facebookowego loguje

się w wielu serwisach. Wówczas po przejęciu danych do logowania przestępcy

mogliby wyrządzić sporo szkód. Równie groźne byłoby poznanie samego hasła.

Niestety, wciąż wielu internautów korzysta z jednego zabezpieczenia w wielu

serwisach, więc poznanie hasła dostępu do Facebooka pozwoliłoby zapewne uzyskać

dostęp do kolejnych kont.

Wiadomość

jest na szczęście napisana łamaną polszczyzną, co powinno zaalarmować osoby,

które ją otrzymały. Podejrzenia powinno także budzić kierowanie do zalogowania

na Facebooka na zewnętrzną witrynę. Facebook przypomina, że w razie wątpliwości

można łatwo sprawdzić, czy otrzymana wiadomość pochodzi bezpośrednio z serwisu.

Każda

osoba korzystająca z Facebooka ma do dyspozycji szereg narzędzi pomagających

zabezpieczyć konto i chronić się przed oszustwami. Aby upewnić się, że konto

jest bezpiecznie, należy po zalogowaniu kliknąć na zakładkę „Bezpieczeństwo i

logowanie” w „Ustawieniach”, które są dostępne w rozwijanym menu obok znaku

zapytania w prawej-górnej części strony głównej. Znajduje się tam szereg

prostych funkcji, które mogą znacznie podnieść poziom zabezpieczeń konta,

takich jak powiadomienia o logowaniu, system podwójnego uwierzytelniania czy

lista zaufanych kontaktów. Możemy tam również zobaczyć listę ostatnich

wiadomości otrzymanych od Facebooka.

Komentarze obsługuje Disqus. Wczytanie spowoduje połączenie z zewnętrznym serwisem.