Czy to Ty na tym zdjęciu? – kolejne oszustwo na Facebooku
Uwaga na wiadomości od znajomego namawiające do zobaczenia rzekomo własnego zdjęcia! Ta wiadomość to podstęp mający przekierować nas na niebezpieczną stronę i wyłudzić pieniądze!

Mechanizm oszustwa jest już dobrze znany.
Za pośrednictwem Messengera oszuści wysyłają wiadomość, która rozpoczyna się najczęściej
imieniem odbiorcy a kończy linkiem do niebezpiecznej strony. Wiadomość zawiera
także najrozmaitsze socjotechniczne „zachęcacze” do kliknięcia: od
emotikony „buziaczka” do historyjki o natknięciu się w sieci na
zdjęcie odbiorcy, najwyraźniej mogące przysporzyć mu kłopotów lub wprawić w
zażenowanie.
Poniżej przykładowa wiadomość:

Scenariusze wydarzeń, po wejściu na stronę
są dwa.
Scenariusz mniej groźny to pojawienie się
strony, która stara się wyłudzić od użytkownika pieniądze, w postaci opłaty SMS
Premium. W tym celu potrzebna jest interakcja użytkownika tj. podanie numeru
swojego telefonu oraz nadesłanie kodu.
Gorszy scenariusz dotyczy mobilnych
użytkowników. Ponieważ oszuści używają techniki WAP Billing, która pozwala na
automatyczne zainkasowanie płatności od użytkownika bez konieczności podawania
jakichkolwiek danych.
Przed tym ostatnim skutecznie
chroni blokada usługi SMS Premium u operatora, do której aktywacji zdecydowanie zachęcamy.
Źródło wiedzy: Niebezpiecznik.pl
Komentarze obsługuje Disqus. Wczytanie spowoduje połączenie z zewnętrznym serwisem.