Czy to Ty na tym zdjęciu? – kolejne oszustwo na Facebooku

16 sierpnia, 2017 · Gabriel Gatner · 1 min czytania

Uwaga na wiadomości od znajomego namawiające do zobaczenia rzekomo własnego zdjęcia! Ta wiadomość to podstęp mający przekierować nas na niebezpieczną stronę i wyłudzić pieniądze!

Zalecamy ostrożność podczas zakupów w sklepie: homeekspert.net
Uwaga na wiadomości od znajomego namawiające do zobaczenia rzekomo własnego zdjęcia! Ta wiadomość to podstęp mający przekierować nas na niebezpieczną stronę i wyłudzić pieniądze!

Mechanizm oszustwa jest już dobrze znany.

Za pośrednictwem Messengera oszuści wysyłają wiadomość, która rozpoczyna się najczęściej

imieniem odbiorcy a kończy linkiem do niebezpiecznej strony. Wiadomość zawiera

także najrozmaitsze socjotechniczne „zachęcacze” do kliknięcia: od

emotikony „buziaczka” do historyjki o natknięciu się w sieci na

zdjęcie odbiorcy, najwyraźniej mogące przysporzyć mu kłopotów lub wprawić w

zażenowanie.

Poniżej przykładowa wiadomość:

Scenariusze wydarzeń, po wejściu na stronę

są dwa.

Scenariusz mniej groźny to pojawienie się

strony, która stara się wyłudzić od użytkownika pieniądze, w postaci opłaty SMS

Premium. W tym celu potrzebna jest interakcja użytkownika tj. podanie numeru

swojego telefonu oraz nadesłanie kodu.

Gorszy scenariusz dotyczy mobilnych

użytkowników. Ponieważ oszuści używają techniki WAP Billing, która pozwala na

automatyczne zainkasowanie płatności od użytkownika bez konieczności podawania

jakichkolwiek danych.

Przed tym ostatnim skutecznie

chroni blokada usługi SMS Premium u operatora, do której aktywacji zdecydowanie zachęcamy.

Źródło wiedzy: Niebezpiecznik.pl

Komentarze obsługuje Disqus. Wczytanie spowoduje połączenie z zewnętrznym serwisem.